Folding boxes

En förpackning har en grundläggande funktion: att skydda produkten och presentera information om innehållet – och på butikshyllan att attrahera konsumenten. Förpackningen kan konstrueras på många sätt och det finns flera olika modeller, material och trycktekniker att välja på. En fördel med folding boxes är att den levereras platt och kan sedan vikas upp vid behov. Med andra ord, vi kan skräddarsy den perfekta förpackningen för ditt varumärke.

Skräddarsydd design

Arbetet med din förpackning startar i vår designavdelning. Vi arbetar, med din produkt och förpackning i fokus, utifrån de önskemål, förutsättningar och krav det finns när det exempelvis gäller exponering, hantering och transport. Utifrån det föreslår vi lämpliga material och lösningar på såväl inreden som själva förpackningen.

På designavdelningen lägger vi grunden till en hållbar förpackning med tanke på materialåtgång, produktskydd och produktionsekonomi. Designprocessen sker ofta i flera steg och i ett nära samarbete. Vi gör prototyper så att du kan testa förpackningslösningen under verkliga förhållanden.

Vårt team ser till att din förpackningslösning blir hållbar, funktionell, kostnadseffektiv och unik.

Olika sorters förpackningskartong

Det finns flera olika sorters förpackningskartong: vit, färgad och brun. Bestruken och obestruken. Liksidig och oliksidig. Beroende på vilket slutresultat du vill uppnå kan vi erbjuda flera alternativ. Vi arbetar med kartong från 200g till 600g och våra utvalda leverantörer har stort engagemang i hållbar produktion.

GBGT Box är certifierade att producera FSC®-märkta förpackningar.

Olika sorters well

Vi arbetar med vit och färgad F-flute av hög kvalitet. För att flutingen (den
randiga strukturen) inte ska lysa genom använder vi en högre ytvikt på
översta lagret liner. Vi arbetar med well både av nyfiber och returfiber och har
också möjlighet att specialtillverka well i olika färger.

Modeller

Det finns många modeller som framför allt skiljer sig åt när det gäller hur de försluts. Förslutningen är en viktig egenskap hos förpackningen och måste anpassas till den produkt som skall förpackas. Här är några exempel på olika modeller vi arbetar med:

Rak och omvänd kapsel

En kapsel är en av de vanligaste modellerna. På en rak kapsel viks topp- och bottenpanelerna åt samma håll. På en omvänd kapsel sitter en av panelerna på förpackningens baksida medan den andra sitter på framsidan. De viks åt motsatt håll. Vanligtvis har en kapsel slitsar som säkrar låsningen. En kapsel är idealisk för produkter som inte väger så mycket.

Kapsel med kuvertbotten

En kapsel med kuvertbotten lämpar sig framför allt för lite tyngre produkter. Flikarna i botten viks in och låser varandra, vilket ger en platt och stabil botten som klarar lite tyngd. På ovansidan är det vanligt med en toppanel som stängs med antingen friktion eller slitsar. Att resa en förpackning med kuvertbotten är enkelt och går snabbt.

Kapsel med automatbotten

En kapsel med automatbotten är ett annat utmärkt val att förpacka produkter som väger lite mer och behöver extra stöd. Det är en stark konstruktion som dessutom är förlamad längs sidan för att ge extra styrka.

Låda med integrerat lock

Det här är en väldigt stark och hållbar förpackning tack vare sin panel med dubbla väggar. Till formen liknar det en Mailer Box, men den är tillverkad av kartong. Förpackningen öppnas i ovankant och locket har flikar som låser mot lådan genom friktion. En låda med integrerat lock har många olika användningsområden och är extra bra om du vill visa flera olika produkter i samma förpackning.

Tvådelad låda

En tvådelad förpackning är en snygg lösning som fungerar till alla möjliga produkter eller för den delen när du vill förpacka flera produkter tillsammans. Den består av en låda och ett lock – de har dubbla väggar vilket gör förpackningen stark och stabil. Det är vanligt att använda specialgjorda inreden för att hålla produkterna på plats.

Sleeve

En sleeve är en limmad vikförpackning som inte har någon topp eller botten. Det är en enkel lösning som du trär över din förpackning eller produkt. Den är perfekt om du på ett enkelt sätt vill kommunicera ett budskap. En sleeve kan designas på många sätt; du kan stansa ett mönster, foliera eller använda andra effekter.

Exklusiv Mailer Box 0427

En vikförpackning av well är det perfekta valet för en tålig e-handelsförpackning. Vår Mailer Box är tillverkas av F-flute vilket ger ett exklusivt intryck och en fin unboxing-upplevelse.

Inreden

Ett inrede ger din produkt ytterligare en nivå av skydd och det ser till att produkten inte rör sig i förpackningen. Det är oftast tillverkat av kartong eller F-flute som vi stansar och ibland limmar. Du kan exempelvis använda inreden till ömtåliga produkter eller som en avdelare om du vill förpacka flera produkter tillsammans. Vi specialanpassar inredet till just din produkt och förpackning.

Tryck, design och effekter

Det är något speciellt med att öppna en förpackning och upplevelsen av varumärket kan förstärkas av olika visuella effekter. Det finns oändliga möjligheter och här kan du ta del av några olika tekniker vi erbjuder.

Tryck

Beroende på vilket resultat du vill uppnå kan du välja olika trycktekniker:

Vattenbaserad Inkjet är den mest hållbara tryckmetoden. Det är en digital teknik där spraymunstycken applicerar mycket små färgdroppar på tryckytan. Inkjet är en snabb tryckmetod för små till medelstora upplagor. Det ger konsekventa tryckresultat i offsetkvalitet, med ett lågt koldioxidavtryck. Vi kan simulera 90% av alla Pantonefärger i CMYK med Inkjet-tekniken.

H-UV L (LED) är den senaste offsettekniken, som torkar trycket med UV-ljus. Några av fördelarna är konsekvent kvalitet, låg energiförbrukning och snabba ställtider. Tekniken är fri från ozon och är luktfri.

Konventionellt offsettryck den vanligaste trycktekniken.

Pantonefärger används för mer specifika varumärkesfärger och är dyrare än CMYK. Ett varumärkes färgpalett är oftast specificerat i Pantone-koder.

Lack och laminat 

Lack och laminering är processer som innebär att man applicerar en lack eller en film på förpackningsmaterialet som ändrar upplevelsen och känslan av slutprodukten. Vissa metoder kan kombineras med andra, exempelvis foliering eller prägling. Lack och laminering ökar styrkan på förpackningen och bidrar till extra skydd mot skrapmärken eller slitage.

En vattenbaserad lack appliceras under tryckprocessen och skyddar tryckfärgen och kartongen. Den ger inte lika bra skydd som laminering. Det finns olika sorters lack: gloss, silk, matt och soft touch. Utöver det finns det även ett brett utbud av dekor- och effektlack såsom glitter, flakes och doftlack. Lack kan appliceras heltäckande eller partiellt.

UV-lack appliceras under tryckprocessen. Det finns gloss och matt UV-lack och den kan appliceras på en heltäckande yta eller partiellt för att lyfta fram detaljer.

Ett laminat appliceras i en separat process, efter tryckningen. Det finns flera olika sorters laminat:

  • Gloss: ger en blank yta och adderar tjocklek och styrka till förpackningen
  • Matt: ger en matt och slät yta
  • Scuff-free: det starkaste och mest reptåliga laminatet som har en matt yta
  • Soft Touch: en matt yta som är len och mjuk att beröra
  • Linne: har en struktur som liknar mönstret i linnetyg
  • Sandy Matt: en matt film med en grynig textur.

Foliering, prägling och stansning

Foliering: 

Vid foliering överförs en tunn metallfolie till förpackningen med hjälp av en kliché som värms upp och trycks mot materialet. Foliering lämpar sig bäst att framhäva en logotyp, texter eller andra designelement som du vill förstärka. Foliering kan kombineras med prägling om du även vill uppnå en taktil känsla.

Prägling: 

Prägling är en teknik som skapar en tredimensionell effekt och en spännande känsla. Effekten kan antingen vara upphöjt (embossed) eller nedsänkt (debossed) i materialet. En prägling uppstår när en kliché trycks mot ett förpackningsmaterial under hög värme och tryck.  Prägling kan kombineras med exempelvis foliering för att uppnå fler visuella intryck.

Stansning:

En stansning är en utskärning ur förpackningsmaterialet. Det kan exempelvis användas som en ren dekoration, eller om du vill visa en del av din produkt i förpackningen. Stansning kan göras i olika former och storlekar så länge de inte påverkar förpackningens hållfastighet.

Vi använder cookies och analysverktyg med spårning för att kunna ge dig bästa möjliga användarupplevelse på vår webbplats.
Genom att fortsätta använda hemsidan utan att ändra inställningar på din webbläsare godkänner du vår användning av cookies.