Kurs: Prägling

 

Prägling innebär att en logotyp, text eller ett mönster blir upphöjt eller nedsänkt på pappret. Det både syns och känns. Rätt benämningar för detta är Embossed för upphöjt och Debossed för nedsänkt. Man kan också göra en prägling i olika nivåer (Multi-level Emboss) och med olika vinklar (exempelvis Emboss rounded eller bevelled). Prägling används ofta tillsammans med foliering och heter då Folieprägling. När man bara präglar på papper utan tryck kallas det för blindprägling.

När man skall prägla något behöver man tillverka en kliché av metall (magnesium, koppar eller mässing). Klichén är tvådelad och består av en hane och en hona. När pappret pressas mellan klichéerna uppstår präglingen. Hur slutresultatet blir påverkas av maskinens tryck, temperatur och klichéns djup. Papprets kvalité spelar också stor roll. Ett tjockt men mjukt papper ger bästa resultat.

Prägling är ett separat produktionsmoment som görs när pappret är tryckt, lackat, laminerat eller folierat.

Vi använder cookies och analysverktyg med spårning för att kunna ge dig bästa möjliga användarupplevelse på vår webbplats.
Genom att fortsätta använda hemsidan utan att ändra inställningar på din webbläsare godkänner du vår användning av cookies.