Kurs: Foliering

 

Att foliera en text, logotyp, symbol eller bild gör så din trycksak får en extra dimension. Du kan välja mellan olika matta, blanka och metalliska färger. Dessutom finns det många strukturer man kan välja mellan. Om du vill ha ännu mer effekt kan vi göra en folieprägling. Det innebär att ytorna som folieras också präglas, det vill säga blir upphöjda. Det är en effekt som både syns och känns.

Det som skall folieras behöver överföras till en kliché som är gjord av metall (magnesium, koppar eller mässing). Vilken metall vi väljer styrs av hur motivet ser ut och vilket material det skall folieras på. Ju finare detaljer som skall folieras, desto bättre kliché behövs. Klichén som tillverkas blir spegelvänd och motivet blir upphöjt. Klichén monteras in i maskinen och värms upp, det är värmen i kombination med trycket som gör att folien överförs och fäster på pappret.

Foliering är ett helt separat produktionsmoment som görs när pappret är tryckt, lackat eller laminerat.

Vi använder cookies och analysverktyg med spårning för att kunna ge dig bästa möjliga användarupplevelse på vår webbplats.
Genom att fortsätta använda hemsidan utan att ändra inställningar på din webbläsare godkänner du vår användning av cookies.